Informatie overwinteren Cyprus

Overwinteren CyprusInformatie overwinteren op Cyprus. Vind hier alle praktische informatie voor uw jaarlijkse overwintering op Cyprus.

 

 

 

Tickets

Vergeet uw tickets niet en reserveer uw stoel van te voren via internet, indien mogelijk. Dit kan vaak 24 uur van te voren.

Rijbewijs

Zorg dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs, indien u een auto wilt huren. Let op, voor huren van een auto dient u vaak in het bezit te zijn van een creditcard, zoals bijvoorbeeld Mastercard of Visa.

Ziektekostenverzekering

Controleer hoe u verzekerd bent tegen ziektekosten in het buitenland. Zorg ook dat u in het bezit bent van de EHIC kaart, de Europese ziekteverzekeringskaart. U vraagt hem aan bij uw eigen zorgverzekeraar. Informatie vindt u op de website van het Zorginstituut Nederland. Let op, sommige verzekeraars hebben een clausule met betrekking tot ongeldigheid van de verzekering bij een verlijf van een paar maanden buiten Nederland. Staat deze clausule in uw polis, sluit dan een extra dekking af.

Reis- en/of annuleringsverzekering

Sluit een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af. Kiest u voor een doorlopende reisverzekering, let dan op of de maximale reisduur toereikend is. Vaak geldt dat deze 60 of 90 dagen is.

Medicijngebruik

Gebruikt u veel en/of langdurig medicijnen, neem voldoende mee en stop ze in uw handbagage. Vraag uw apotheek of huisarts naar een medisch paspoort.

Huisdieren meenemen overwinteren

Neemt u een huisdier mee, informeer tijdig naar de benodigde inentingen. Bewaar het dierenpaspoort vast bij uw eigen reispapieren. Vergeet niet uw huisdier tijdig aan te melden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Vaak mogen er maar beperkt huisdieren mee op een vlucht. Lees hier meer over uw hond of kat meenemen in het vliegtuig (gaat over Spanje maar geldt ook voor Cyprus).

Wat moet ik allemaal inpakken om te overwinteren op Cyprus?

Zoals gezegd is het weer hier in de winter vaak prima, maar garanties heeft u niet. In de avond kan het snel afkoelen vandaar dat de meeste vakantiewoningen op Cyprus verwarming hebben. Neem dan ook buiten badkleding, slippers, sandalen en zomerkleding ook een lekkere fleece-trui en eventueel een spijkerbroek mee. Ook een jas kan goed van pas komen, al was het maar voor het gedeelte van uw reis nog in Nederland. Denk hierbij aan een jas voor het tussenseizoen die liefst wind en regen bestendig is.

Bagagevrijdom. Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen in het vliegtuig?

U mag normaal gesproken 20 kilo ruimbagage meenemen en één stuk handbagage van maximaal 5 kilo, een paraplu en een jas. Er zijn luchtvaartmaatschappijen die bij reizen in het winterseizoen langer dan een bepaalde periode, vaak 28 dagen, een hoger bagagevrijdom aanhouden (35 kilo), zoals bijvoorbeeld Arkefly.

Uitkering behouden

Sinds de Wet Beperking Export Uitkeringen van kracht is, vervalt in principe uw recht op een uitkering als u meer dan 3 maanden in het buitenland verblijft. Dit geldt voor werknemersverzekeringen zoals de werkloosheidswet (WW) en de wet arbeidsongeschiktheid (WAO) en de volksverzekeringen zoals de algemene nabestaandenwet (ANW) en de kinderbijslag (AKW).
De algemene ouderdomswet (AOW) wordt ontzien, maar de toeslag die u krijgt als uw partner jonger is dan 65 jaar komt te vervallen. Emigreren of langer dan drie maanden overwinteren buiten Nederland kan dus invloed hebben op uw financiële situatie.
Kijk voor informatie met betrekking tot uw situatie op de website van de Sociale Verzekerings Bank en/of het UWV.

Uw auto in Nederland

U kunt uw auto tijdelijk laten schorsen. U hoeft dan geen motorrijtuigen-belasting te betalen en ook de W.A. verzekering kan meestal opgeschort worden. Er zijn kosten verbonden aan de schorsing. Let op dat u uw auto wel verzekerd laat tegen diefstal. Voor informatie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Administratie

Zorg er voor dat al uw vaste lasten automatisch afgeschreven worden of dat iemand uw administratie verzorgd. Dat voorkomt onaangename verrassingen bij thuiskomst.

Thuis & thuisblijvers

Laat informatie achter voor de thuisblijvers over uw bestemming. Controleer gas, licht, water etc. Zet de verwarming laag, zo bespaart u veel geld. Maar zorg ervoor dat u geen risico loopt op bevriezing van waterleidingen etc. Sluit uw buitenkraantje af. Installeer eventueel een systeem om uw verlichting automatisch aan- en uit te schakelen in huis. Vraag iemand de post te verzorgen en vraag of deze persoon ook regelmatig even door het huis wil gaan om te kijken of alles nog in orde is.

Reisgidsen Cyprus