Reisinformatie Cyprus

Reisinformatie CyprusGaat u op reis naar Cyprus dan is het prettig als u op de hoogte bent van de belangrijke telefoonnummers, het tijdsverschil, de vliegtijd, de munteenheid, het voltage, etc.

 

 

 

Belangrijke telefoonnummers op Cyprus

  • Noodgevallen: 112 en 199

Taal Cyprus

Op Cyprus wordt Grieks en Turks gesproken, maar doordat het een voormalige Engelse kolonie is spreekt men er doorgaans ook goed Engels.

Tijdsverschil Cyprus

Op Cyprus is het het hele jaar 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de zomertijd als de wintertijd.

Vliegtijd Cyprus

De vliegtijd naar Cyprus bedraagt ongeveer 4,5 uur. Dit is gerekend vanaf Schiphol.

Vliegveld Cyprus

Cyprus heeft twee internationale vliegvelden, Pafos International Airport (PFO) en Larnaka International Airport (LCA). Voor gedetailleerde informatie over bovengenoemde luchthavens verwijzen wij u naar:

Munteenheid Cyprus

Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie en betaalt sinds 2008 met de Euro. Op het Turks georiënteerde gedeelte van het eiland betaalt u met de Turkse Lire. In veel gevallen kunt u ook in Euro's betalen tegen de normaal geldende koers. Het beste wisselt u uw Euro's pas ter plaatse voor Lire's. Er zijn voldoende pinautomaten (ook in Turkse deel) en u kunt doorgaans met uw reguliere pinpas ook in winkels betalen. In een enkel geval komt er een bedrag aan wisselkosten bij als u op het Turkse deel van het eiland een pintransactie doet.

Voltage op Cyprus

Het voltage is er 220 volt. U heeft een verloopstekker nodig. Deze zijn in veel toeristische winkels en supermarkten verkrijgbaar.

Paspoort en/of identiteitskaart Cyprus

Zorg dat u in het bezit bent van een geldig paspoort en/of identiteitskaart om te kunnen reizen. (Geldig betekent tot en met de dag van uw terugreis.) Controleer de geldigheid voor de zekerheid nog een keer! U heeft geen visum nodig voor Cyprus.

Indien u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kijk dan op de website van het ministerie van buitenlandse zaken van Cyprus.

Een auto huren op Cyprus

Zorg dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs, indien u een auto wilt huren op Cyprus. Voor het huren van een auto dient u minimaal drie jaar uw rijbewijs te hebben of ouder zijn dan 25. U kunt volstaan met uw eigen Nederlandse of Belgische rijbewijs. Let op, voor het huren van een auto dient u vaak in het bezit te zijn van een creditcard, zoals bijvoorbeeld Mastercard of Visa. Men rijdt op Cyprus aan de linkerkant van de weg!! Kijk op onze speciale pagina voor een goedkope huurauto op Cyprus.

Hond of kat meenemen Cyprus

Neemt u een hond of kat mee, informeer tijdig naar de benodigde inentingen. Bewaar het dierenpaspoort vast bij uw eigen reispapieren. Uw huisdier dient op Cyprus ook beschermd te worden tegen Hartworm, Babesiosis, Ehrlichiosis en Leishmaniosis. Vergeet niet uw huisdier tijdig aan te melden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Vaak mogen er maar beperkt huisdieren mee op een vlucht. Lees hier meer (gaat over Spanje maar geldt ook voor Cyprus) over uw hond of kat meenemen in het vliegtuig.

Insecten op Cyprus

Op Cyprus zijn kleine muggen die vervelend jeukende plekken achterlaten als u gebeten wordt. Ook is er een spinnensoort die kan bijten. Daarnaast zijn er kakkerlakken op het eiland. Deze zie je vooral in de zomer, maar ook in de winter kunt u ze tegenkomen. In principe zijn het hele schone beestjes, maar toch wil niemand ze in de buurt hebben. Men zegt dat dit een fabeltje is, maar komt u een kakkerlak tegen, trap hem dan niet dood. Er kunnen eitjes onder uw schoen achterblijven die u vervolgens verspreidt. Kakkerlakken vindt u vooral in de buurt van tuinen. Om te voorkomen dat u ze binnen krijgt, houd ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten, vooral in de avond. In de warmste maanden van het jaar kunnen de kakkerlakken (beperkt) vliegen en kunnen zo ook naar binnen "waaien". Tevens kunnen ze door de overloop van de wastafel naar binnen komen. Doe hier tijdens uw verblijf een kurk o.i.d. in, en houd de stop op het bad etc. als u het niet gebruikt.

Het kraanwater drinken op Cyprus

Het is in principe veilig het kraanwater op Cyprus te drinken. Neemt u liever geen risico, drink dan water uit een fles.

Meer reisinformatie

Kijk voor meer reisinformatie op: www.landenkompas.nl

Reisgidsen Cyprus