Noord Cyprus

Noord Cyprus vakantie, toerisme, visumNoord Cyprus, het Turkse deel van Cyprus. Vakantie in Noord Cyprus.

 

 

 

 

Noord Cyprus

Cyprus is een republiek en is verdeeld in een Turks en een Grieks georiënteerd gedeelte. De scheidingslijn tussen deze delen loopt dwars over het eiland en door de hoofdstad Nicosia.

Op het noordelijke deel ligt de Turkse Republiek Noord-Cyprus, een staat die alleen door Turkije wordt erkend. De rest van de wereld beschouwt dit formeel als bezet gebied van de Republiek Cyprus. U kunt hierover meer lezen bij het onderwerp geschiedenis.

Noord Cyprus toerisme

De meeste toeristen gaan naar het Griekse deel van Cyprus, u kunt dan voor een dag naar Noord-Cyprus, vanuit de grenspost in Nicosia. Als toerist merkt u verder niet veel van de onenigheid tussen deze twee nationaliteiten en kunt u met een gerust hart van dit prachtige eiland genieten.

Noord Cyprus vakantie

Natuurlijk is het ook mogelijk op vakantie te gaan naar Noord Cyprus, u gaat dan eigenlijk naar Turkije. U vliegt op de luchthaven Ercan.

 

 

Noord Cyprus visum

Als u naar Noord Cyprus gaat heeft u een visum nodig. U betaalt hiervoor 10 euro en het visum kan, indien u over een geldig paspoort beschikt, in uw paspoort gestempeld worden. Het is ook mogelijk uw visum op een apart formulier te laten stempelen, dit om problemen te voorkomen als u daarna naar het zuidelijk deel van Cyprus reist of naar Griekenland. Noord Cyprus wordt uiteindelijk door hen niet erkend.

Kyrenia (Girne)

Kyrenia is al een hele oude stad aan de noordkust van Cyprus. Cyprus is een voormalige Britse kolonie en in die periode werden in Kyrenia de haven en de kade gebouwd en werd de stad gebruikt als rustplaats voor officieren, kapiteins en hun gezinnen vanwege de mooie haven en ontspannen, romantische sfeer.

De stad heeft zijn oorspronkelijke karakter behouden met veel kleine restaurants en bars rondom de typische mediterrane haven. De hele regio is nu een aantrekkelijk vakantieoord en biedt vele hotels en vakantiedorpen. Het gebied heeft bergen met prachtige uitzichten op zee en daarnaast vele historische bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Deze omvatten het Kasteel van Kyrenia, het Scheepswrakken Museum, het St. Hilarion Kasteel waarvan men denkt dat het de inspiratie is geweest voor Sneeuwwitje en het Walt Disney's Kasteel en het dorp en de abdij van Bellapais.

De hoefijzervormige haven is het middelpunt van de stad met zijn kleurrijke vissersboten en jachten en levendige taverna's. U treft er zowel de lokale bevolking als toeristen. Vlak achter de haven vindt u de Agha Cafer Pasja moskee, gebouwd in 1580 tijdens de Ottomaanse periode. De moskee is genoemd naar de Turkse landeigenaar die de bouw heeft gefinancierd. Er is een rechthoekig hoofdgebouw met daarin een grote zaal en het heeft een minaret. Naast de moskee ligt de Hasan Huseyin Kavizade Efendi fontein, gebouwd in 1841. Het ontwerp met drie bogen is kenmerkend voor fonteinen uit die tijd.

Famagusta

De stad ligt aan de oostelijke kust in een baai tussen Kaap Gkreko en Eloea en bezit de diepste haven van Cyprus. Famagusta betekent "in het zand begraven", beschrijvend voor de verzande monding van de rivier Pedieos ten noorden van de stad. Nadat het Turkse leger in 1974 de stad Famagusta illegaal bezette verloor die al haar inkomsten uit de toeristenindustrie. De bewoners vertrokken massaal naar Ayia Napa.

In het noorden van de stad liggen de ruïnes van de grote stad Salamis, gesticht in de 11e eeuw voor Christus. De spectaculaire ruïnes geven een fascinerend inzicht in lang verloren beschavingen en omvatten een prachtig amfitheater, Romeinse baden en koningsgraven. Net landinwaarts van Famagusta zijn de kerk en het klooster gewijd aan St. Barnabas, de stichter van de apostolische kerk op Cyprus.


Reisgids Cyprus - Bradt GuideReisgids Noord Cyprus - Bradt Guide

Taal: Engels

Unieke gids over dit onbekende deel van Cyprus. Zeer goede reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur.

Reisgidsen Cyprus