Kaart Cyprus

Kaart CyprusKaart Cyprus. Cyprus is verdeeld in een Turks en een Grieks georiënteerd gedeelte. De scheidingslijn tussen deze delen loopt dwars over het eiland en door de hoofdstad Nicosia.

 

 

Kaart Cyprus

De oppervlakte van Cyprus is 9.251 vierkante kilometer. Ongeveer tweederde van het eiland is Grieks georiënteerd en een derde is Turks georiënteerd. (Nederland is ongeveer 4,5 keer zo groot als Cyprus, en België 3 keer zo groot.) Cyprus is naast dat het een eiland is, ook een land! Een republiek op precies te zijn.

Er wonen ongeveer 800.000 mensen op Cyprus. Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en de overige belangrijke plaatsen zijn Ayia Napa, Limassol (Lemesos), Larnaca, Paphos, Famagusta en Kyrenia, waarvan de laatste twee in het Turkse gedeelte liggen.

Het oostelijke deel van Cyprus is vlak tot lichtglooiend, kaal en dor. Het centrale deel van wordt gekenmerkt door het Troodos-gebergte met veel bergdorpjes en de 1951 meter hoge Chionistra (Mount Olympus), de hoogste top van Cyprus. De omgeving is hier groen, met bossen, fruitbomen en wijngaarden, terwijl de lagere delen zandsteenachtig zijn.

 

 

Langs de kust van Cyprus zijn in het westelijke deel wijngaarden, bananenplantages, amandel-, citrus- en olijfboomgaarden te vinden. Cyprus heeft zowel baaien met zandstranden als grillige en rotsachtige delen met steile klippen en baaitjes.

Rondom Cyprus liggen nog een aantal kleine eilandjes die ook tot de Cypriotische eilanden worden gerekend: Agios Georgios, Geronisos, Glykiotissa, Kila, Kleides, Koppos, Kordylia en Mazaki.

Reisgidsen Cyprus