Nicosia (Lefkosia)

Nicosia, de hoofdstad van Cyprus

De hoofdstad van Cyprus, Nicosia, ligt ongeveer in het midden van het eiland en heeft een rijke historie die terug gaat tot de Bronstijd.

 

 

 

 

 

Nicosia

In de 11e eeuw na Christus werd Nicosia de hoofdstad van Cyprus. Een prachtige stad met een koninklijk paleis en meer dan vijftig kerken. Vandaag de dag mengt Nicosia haar historische verleden met de drukte van een moderne stad. Het hart van de stad, omringd door 16e eeuwse Venetiaanse muren, is bezaaid met musea, oude kerken en middeleeuwse gebouwen die zorgen voor het behoud van de nostalgische sfeer van de voorbije jaren.

Bezienswaardigheden

Nicosia ontwikkelde buiten de muren een eigentijds, zakelijk en cultureel centrum. Slechts op een paar kilometer afstand van bezienswaardigheden zoals de Byzantijnse kerken en kloosters en archeologische vindplaatsen. Zonder twijfel zou Nicosia, de 1000-jaar oude hoofdstad van Cyprus, op de agenda van elke toerist moeten staan. Vanwege de centrale ligging is het binnen handbereik en een dag in Nicosia is goed besteed.

Vestingsmuren

Omringd door sterke vestingmuren gebouwd door de Venetianen in de 16e eeuw, is de betoverende oude stad bezaaid met gebouwen en monumenten van historisch belang, alsmede van kleine winkels, cafés en taveernes. Wandelen door de oude stad is terug gaan in de tijd. Smalle straatjes en oude huizen met sierlijke balkons steken uit de door het weer aangeslagen zandstenen muren, ambachtslieden in kleine werkplaatsen en de geur van jasmijn.

Winkelstraten

De volksbuurt "Laiki Yitonia" is een zorgvuldig gerenoveerd voetgangersgebied dat de sfeer van voorbije dagen oproept. De twee belangrijkste straten van het oude Nicosia, Ledra en Onasagorou, zijn omzoomd met winkels en beide straten zijn alleen toegankelijke voor voetgangers.

 

 

Musea

Niet te missen zijn de vele musea, zoals het unieke Cyprus Museum, dat de belangrijkste collectie van Cypriotische oudheden en schatten van het Neolithicum tot de Romeinse tijd huisvest.

De beruchte "Groene lijn"

Door Nicisia loopt de beruchte "Groene Lijn", die de Republiek scheidt van het door de Turken illegaal bezette gebied in het noorden. Deze situatie bestaat al sinds 1974, toen Turkse troepen het eiland binnenvielen en het Noorden van Cyprus (37% van het grondgebied) veroverde. Deze Turkse verovering wordt door geen enkel land erkend, met uitzondering van Turkije.

Reisgidsen Cyprus